Üniversite ortamını tanıyın. Üniversite sadece derslerin olduğu bir okul değildir. Üniversite sizin kültür bilginizi arttıran, farklı çalışma ortamları sunan ve bazen daha sosyal olmanızı sağlayan bir yerdir. Geldiğiniz gibi bir arkadaş ortamınız oluşmayabilir; hatta arkadaş ortamını umursamayabilirsiniz. Fakat umursamayan arkadaşlara şöyle bir öneri; hem birlikte çalıştığınız hem de birlikte eğlendiğiniz bir grubunuz olabilir. Bunu edinmek tamamen size bağlı.
Örneğin bir öğrenci projesi oluşturur ve ilgili kişileri toplarsınız. Eğer proje sizin için önemliyse, bu projede çalışan herkesle daha fazla vakit geçirdiğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla siz isteyin istemeyin işte bir ortamınız var artık.
Daha dersleriniz başlamadan üniversitenizin kulüplerini gözden geçirin, web sitelerine girin, araştırın ne yapıyorlarmış?
Sorumlu kişilerini mail bombardımanına tutun. Birkaçından cevap elbet gelecektir. Daha dersler başlamadan aktif olmanızı sağlayacak bir harekettir bu. Nerede işinize yarayacak?
Okula geldiğiniz ilk gün birçok kişiden daha bilgili olacaksınız. Eğer iyi kontak kurmuşsanız size daha ilk günden tiyolar vermeye başlayan seniorlarla birlikte olacaksınız. Üniversitenin kulüp kaynakları hakkında epey bilgilenmiş olarak da hayallerini buna göre şekillendireceksiniz. Yan flüt çalmayı mı öğrenmek istiyorsunuz? Evet size öğretecek birileri var, ya da yok o zaman bu istek için bu sınırlar içinde fazla zaman kaybetme.
Büyük üniversitelere gidenler için, ders almak zor bir uğraş haline gelebilir. Dikkat bu noktada senior'lardan bilgi almak çok önemlidir. Ders alma sistemini ders alma sürecinden önce öğrenmeniz ilk dönem epey yararınıza olacaktır. Kütüphaneden nasıl yararlanacağınızı kartınızı aldığınız gibi gidip uygulayarak öğrenin, [itülüler o kütüphane sizin için 24 saat açık olacak, bir noktadan sonra bunun ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlayacaksınız.]
Kampüsünüzdeki yemek ortamlarını bilin, [ben bu konuda eksiktim, arkadaşlarla takılarak öğrendim].
Belki de en önemlilerinden biri, istekli ve aktif biriyseniz rektörünüzden randevu alıp onunla görüşün. Nasıl biri olduğunu anlamaya çalışın ve bu okulu tercih ettiğinizi söyleyip büyük planlarınızdan bahsedin. Bölümüzün hocalarıyla tanışın. Fakültenizdeki ve ilgilendiğiniz fakültelerin laboratuvarlarından haberdar olun.
Bu laboratuvarlarda çalışan arkadaşlar edinin. Çoğunlukla 3. ya da 4. sınıf olacaklardır. Bir üniversitede size en çok yardımcı olabilecek insanlardır bunlar.
Kampüsünüz bunun için uygunsa mutlaka bisikletinizi kampüse getirin. Harika bir ulaşım aracı olabilir.
Derslerinizi özenle seçin. Dört yıllık lisans hayatınızın ana bir programını oluşturun kafanızda. Elbette doğaçlama bölgeler bırakın kendinize; fakat program dağılmanızı engeller.
Dersinizin hocalarını araştırın, nerelerde okumuşlar, ne araştırmalar yapmışlar?
Siz siz olun, eğer gerçekten öğrenmek istiyorsanız ders kitabı kullanın. Bu ders kitaplarının sadece ulusal çıkışlı değil uluslar arası geçerliliği olan kitaplar olmasına da dikkat edin. Sınavlar için çalışmayın, öğrenmek için çalışın.
İlk sene temel edinme senesidir. Yapıyı sağlam kurun.
Zamanınızı iyi değerlendirin, stratejik davranın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder