2011-11-20

ilk padişah anayasasından seçmeler

TBMM yeni anayasa sürecinde mecliste bulunan her partiden vekillerin bulunduğu bir kurul oluşturdu ve yeni anayasa sürecinde vatandaşa da fikir sormayı unutmadılar (!). Eleştiriyi şimdilik bir kenara bırakıyorum, yenianayasa.tbmm.gov.tr adresine girip mutlaka aklınızdakileri yazın. Ben tüm fikirleri bu kurula ulaştıracaklarını umuyorum.
Bu web sitesinin diğer bir özelliği içinde en eski anayasalarımızdan şu anki anayasamıza kadar hepsini bulundurması ve tabii dünya anayasaları da var. Ayrıca gördüğüm -ancak henüz incelemedim- kadarıyla sivil toplum örgütlerinden önerilmiş taslaklar da bulunmakta.

Kanuni Esasi PDF'sini incelerken, anayasayı anti-demokratikleşen şu ünlü maddeleri gördüm. Malum tarih derslerinde hep söylenir; ancak kendi gözlerimle görüp okumak istedim.

İşte padişahın devlete zarar verdiğini düşündüğü elemanları ülkeden uzaklaştırabilmesini sağlayan madde:
"Madde 113.  ....  Hükümetin emniyetini ihlâl ettikleri idarei zabıtanın tahkikatı mevsukası üzerine sabit olanları memâliki mahrusai şahaneden ihraç ve teb'id etmek münhasran zatı hazireti padişahinin yedi iktidarındadır."

Meclisi tatil ve feshetme hakkı:
"Madde 7 — ... meclisi umuminin akt ve tatili ve lodel iktiza heyeti mebusanın azası yeniden intihap olunmak şartile feshi hukuku mukaddesei Padişahi cümlesindendir."

1 yorum:

  1. Çok farklı bir blog, keyifle okuduğumu belirtmek istedim. Ben de kısa hikayeler yazıyorum. Tebrikler!

    YanıtlaSil